Zawgyi ျဖင့္ဖတ္ရန္
( 1 )ပ်ားရည္ကို လက္ျဖင့္ ကိုင္ဆုပ္ၿပီးေနာက္ လက္ေဆးပါ၊
သၾကားရည္ ေရာထားလွ်င္ လက္မွာ မေျပာင္ဘဲ ေစးကပ္
ကပ္ ျဖစ္က်န္ရစ္မည္။
( 2 ) ပ်ားရည္တစ္ဇြန္းႏွင့္ ႏွမ္းဆီတစ္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းေပါင္း၍
ေရာသမ ေမႊလိုက္ပါက တစ္ဇြန္းစာသာ က်န္ရပါမည္၊
တစ္ဇြန္းထက္ ပိုလာပါက ထိုပိုလာမွ် အတုမ်ားသာျဖစ္သည္။
( 3 )ပ်ားရည္ကို ေရေအးခြပ္ထဲသို႔ ခ်ၾကည့္ပါ၊ စုခဲထိုင္ေနပါက ပ်ားရည္စစ္၏၊ အရည္က်ဲသြားျခင္း ေရထဲမွာေပ်ာ္ဝင္သြားပါက ပ်ားရည္မစစ္ေခ်။
( 4 ) စကၠဴပြပြေပၚမွာ ပ်ားရည္စက္ ခ်ၾကည့္ပါ ျပန႔္သြားျခင္း အရည္ေအာက္သို႔ စိမ့္ဝင္သြားမူ ပ်ားရည္အစစ္မဟုတ္ေပ။
( 5 ) လက္ဖက္ရည္က်က် က်ိဳထားေသာ ပန္းကန္ထဲသို႔
ပ်ားရည္စက္ ခ်ၾကည့္လိုက္ပါ ျပာသြားျခင္း အျပာႏုေရာင္သမ္းလာလွ်င္ ျပားရည္မစစ္ပါ။
( 6 ) မီးျခစ္ဆံကို ပ်ားရည္တို႔၍ မီးျခစ္ၾကည့္ပါ၊ သို႔မဟုတ္ တုတ္ေခ်ာင္းထိပ္၌ ပ်ားရည္တို႔ၿပီး မီးရႈိ႕ၾကည့္ပါ၊ မီးေတာက္လွ်င္ ပ်ားရည္စစ္သည္၊ လုံးဝမီးမေတာက္ပါက ပ်ားရည္ မစစ္ေခ်။
( 7 ) ပ်ားရည္ထဲသို႔ လက္ထည့္၍ ခပ္နာနာေမႊၾကည့္ပါ၊
ထုံးေရာင္ကဲ့ အျဖဴေရာင္ အမႈန႔္မ်ားရလွ်င္ ပ်ားရည္စစ္သည္၊ အျခားအေရာင္မ်ား ေျပာင္းလာပါက ပ်ားရည္မစစ္ပါ။
( 8 ) ပ်ားရည္ထည့္ထားေသာ ပုလင္းကို လက္ျဖင့္ တီးၾကည့္ပါ၊ အသံမွာ တင္းျခင္း လုံးျခင္း ထက္ျခင္း
က်စ္လ်စ္ စသည္တို႔ထြတ္မွ ပ်ားရည္စစ္သည္၊
တဘုတ္ဘုတ္ႏွင့္ျမည္ေနပါက ပ်ားရည္မစစ္ေခ်။
( 9 ) ပ်ားရည္ကို ေၾကးခြတ္၌ထည့္ၿပီး ေနလွမ္းၾကည့္ပါ
အနည္မထိုင္လွ်င္ ပ်ားရည္စစ္ၿပီး အနည္ထိုင္ပါက
ပ်ားရည္မစစ္ေခ်။
( 10 ) ပ်ားရည္ ထည့္ထားေသာ ပုလင္း ကို ေနေရာင္၌ ေထာင္ၾကည့္ပါက ဝါေယာဓာတ္ေၾကင့္ အျမႇ ုပ္ကေလးမ်ား အေပၚသို႔တက္ေနၿပီး ဖေယာင္းျဖစ္ေနပါက ပ်ားရည္အစစ္ဟု မွတ္ယူႏိူင္ပါသည္။
( 11 ) အခ်ိဳ႕က ပ်ားရည္ ကို ေခြးေကြၽးၾကည့္သည္၊ ပ်ားရည္စစ္ပါက ေခြးမစားေပ။
**မွတ္ခ်က္**ေခြးအငတ္နဲ႔တိုးလို႔ကေတာ့ စစ္စစ္ မစစ္စစ္ ဒင္းကေတာ့ စြဲမွာပဲ သြားမလုပ္နဲ႔ ႏွေျမာစရာႀကီး ဟီးဟီး။
( 12 ) အခ်ိဳ႕က ဝါဂြမ္း ကို ပ်ားရည္တို႔ၿပီး မီးရႈိ႕ၾကည့္ရာ
မီးေလာင္မွ ပ်ားရည္အစစ္ဟု လက္ခံသည္။
( 13 ) အခ်ိဳ႕ကေတာ့ ပ်ားရည္ ထဲသို႔ ပ်ားေကာင္က်ေသာ္
လည္း မေသဘဲ ပ်ံတက္ႏိူင္မွ ပ်ားရည္ အစစ္ ျဖစ္သည္ဟု
မွတ္ယူၾကသည္။
ထိုမွ်ေလာက္ဆိုလွ်င္ ကြၽႏု္ပ္ ၏ friမ်ား အတုေယာင္ေပါမ်ားလွေသာ ဤေခတ္ႀကီးထဲတြင္ ပ်ားရည္ အတု အစစ္ ကို တစ္နည္းနည္းျဖင့္ ခြဲျခားသိႏိူင္ေလာက္ၿပီဟုေမွ်ာ္လင့္ပါသည္။


Credit : Original Uploder


Unicode ဖြင့်ဖတ်ရန်


ပျားရည် အတု အစစ် ခွဲနည်း
( 1 )ပျားရည်ကို လက်ဖြင့် ကိုင်ဆုပ်ပြီးနောက် လက်ဆေးပါ၊
သကြားရည် ရောထားလျှင် လက်မှာ မပြောင်ဘဲ စေးကပ်
ကပ် ဖြစ်ကျန်ရစ်မည်။
( 2 ) ပျားရည်တစ်ဇွန်းနှင့် နှမ်းဆီတစ်ဇွန်း နှစ်ဇွန်းပေါင်း၍
ရောသမ မွှေလိုက်ပါက တစ်ဇွန်းစာသာ ကျန်ရပါမည်၊
တစ်ဇွန်းထက် ပိုလာပါက ထိုပိုလာမျှ အတုများသာဖြစ်သည်။
( 3 )ပျားရည်ကို ရေအေးခွပ်ထဲသို့ ချကြည့်ပါ၊ စုခဲထိုင်နေပါက ပျားရည်စစ်၏၊ အရည်ကျဲသွားခြင်း ရေထဲမှာပျော်ဝင်သွားပါက ပျားရည်မစစ်ချေ။
( 4 ) စက္ကူပွပွပေါ်မှာ ပျားရည်စက် ချကြည့်ပါ ပြန့်သွားခြင်း အရည်အောက်သို့ စိမ့်ဝင်သွားမူ ပျားရည်အစစ်မဟုတ်ပေ။
( 5 ) လက်ဖက်ရည်ကျကျ ကျိုထားသော ပန်းကန်ထဲသို့
ပျားရည်စက် ချကြည့်လိုက်ပါ ပြာသွားခြင်း အပြာနုရောင်သမ်းလာလျှင် ပြားရည်မစစ်ပါ။
( 6 ) မီးခြစ်ဆံကို ပျားရည်တို့၍ မီးခြစ်ကြည့်ပါ၊ သို့မဟုတ် တုတ်ချောင်းထိပ်၌ ပျားရည်တို့ပြီး မီးရှို့ကြည့်ပါ၊ မီးတောက်လျှင် ပျားရည်စစ်သည်၊ လုံးဝမီးမတောက်ပါက ပျားရည် မစစ်ချေ။
( 7 ) ပျားရည်ထဲသို့ လက်ထည့်၍ ခပ်နာနာမွှေကြည့်ပါ၊
ထုံးရောင်ကဲ့ အဖြူရောင် အမှုန့်များရလျှင် ပျားရည်စစ်သည်၊ အခြားအရောင်များ ပြောင်းလာပါက ပျားရည်မစစ်ပါ။
( 8 ) ပျားရည်ထည့်ထားသော ပုလင်းကို လက်ဖြင့် တီးကြည့်ပါ၊ အသံမှာ တင်းခြင်း လုံးခြင်း ထက်ခြင်း
ကျစ်လျစ် စသည်တို့ထွတ်မှ ပျားရည်စစ်သည်၊
တဘုတ်ဘုတ်နှင့်မြည်နေပါက ပျားရည်မစစ်ချေ။
( 9 ) ပျားရည်ကို ကြေးခွတ်၌ထည့်ပြီး နေလှမ်းကြည့်ပါ
အနည်မထိုင်လျှင် ပျားရည်စစ်ပြီး အနည်ထိုင်ပါက
ပျားရည်မစစ်ချေ။
( 10 ) ပျားရည် ထည့်ထားသော ပုလင်း ကို နေရောင်၌ ထောင်ကြည့်ပါက ဝါယောဓာတ်ကြေင့် အမြှ ုပ်ကလေးများ အပေါ်သို့တက်နေပြီး ဖယောင်းဖြစ်နေပါက ပျားရည်အစစ်ဟု မှတ်ယူနိူင်ပါသည်။
( 11 ) အချို့က ပျားရည် ကို ခွေးကျွေးကြည့်သည်၊ ပျားရည်စစ်ပါက ခွေးမစားပေ။
**မှတ်ချက်**ခွေးအငတ်နဲ့တိုးလို့ကတော့ စစ်စစ် မစစ်စစ် ဒင်းကတော့ စွဲမှာပဲ သွားမလုပ်နဲ့ နှမြောစရာကြီး ဟီးဟီး။
( 12 ) အချို့က ဝါဂွမ်း ကို ပျားရည်တို့ပြီး မီးရှို့ကြည့်ရာ
မီးလောင်မှ ပျားရည်အစစ်ဟု လက်ခံသည်။
( 13 ) အချို့ကတော့ ပျားရည် ထဲသို့ ပျားကောင်ကျသော်
လည်း မသေဘဲ ပျံတက်နိူင်မှ ပျားရည် အစစ် ဖြစ်သည်ဟု
မှတ်ယူကြသည်။
ထိုမျှလောက်ဆိုလျှင် ကျွနု်ပ် ၏ friများ အတုယောင်ပေါများလှသော ဤခေတ်ကြီးထဲတွင် ပျားရည် အတု အစစ် ကို တစ်နည်းနည်းဖြင့် ခွဲခြားသိနိူင်လောက်ပြီဟုမျှော်လင့်ပါသည်။
Credit : Original Uploder